Hemmagjord pasta med italienska köttbullar i tomatsås

 
 
Igår testade jag göra egen pasta för första gången och tänkte dela med mig av receptet. Till pastan gjorde jag egna köttbullar i tomatsås. Blev riktigt riktigt gott, rekomenderar verkligen detta recept! 
 
Pastan
 
Ingredienser: 
  • 5dl durumvete
  • 4st ägg
  • Mjöl till utbakning 
 
Gör så här: 
 
Mät upp mjölet på ett bord eller i en bunke och gör ett hål i mitten, hålet måste vara ganska stort så att alla ägg ryms där i. 
 
Knäck i äggen och rör sönder dem med en gaffel. 
 
Börja arbeta in lite av mjölet i äggen. 
 
Fortsätt arbeta in mjölet och när degen börjar gå ihop börja använda händerna och knåda tills degen är slät och elastisk. Tog ca 10 minuter för mig. 
 
Forma till en liten boll och smörj in med olivolja, täck degen med plastfolie och låt den vila i minst 30 minuter innan du kavlar ut den. 
 
Dela din deg i mindre bitar för att det ska bli lättare att kavla ut.
 
Kavla ut degen och vik ihop den på mitten, kavla ut igen och vik ihop. Upprepa detta ca 5 gånger. Att göra pasta utan pasta maskin är nästan som ett gympass för armarna... 
 
När du är nöjd med tjockleken rulla ihop degen försiktigt och skär i så tjocka bitar du vill ha. 
 
Koka upp vatten, ca 10g salt per liter vatten ska du ha i. 
 
Släpp i pastan och låt koka. Min pasta blev inte den tunnaste och behövde därför ca 7 minuters koktid. 
 
 
Italienska Köttbullar i tomatsås
 
Ingredienser: 
  • 500 g  blandfärs
  • 100 g  ströbröd
  • 2-3 klyftor  vitlök, rivna
  • 2 tsk  dijonsenap
  • 2 msk  tomatketchup
  • 1-2 tsk  torkad oregano
  •  salt
  •  svartpeppar
  • 0,5 kruka  basilika
  •  parmesanost

TOMATSÅS

  • 1 tsk  olivolja
  • 1  gul lök, finhackad
  • 1 klyfta  vitlök, finhackad
  • 800 g  krossade tomater
  • 1msk  Chilisås
  • 1 tsk  torkad oregano
  • 150 ml  rött vin 
Gör så här: 
 
Lägg köttfärs, ströbröd, pressad vitlök, senap, ketchup och oregano i en stor skål tillsammans med en nypa salt och peppar. Blanda ihop allt med en gaffel. När degen börjar gå ihop kan du använda händerna. Jag tyckte det var det enklade sättet.  
 
När du är nöjd med färsdegen, doppa händerna i kallt vatten och ta ca en matsked med deg och rulla ihop till en boll. Du kan ta mer eller mindre också men då kan de behöva längre eller kortare tillagningstid. Lägg bollarna på en plåt eller i en form. 
 
Täck med plastfolie och ställ in i kylen undertiden du gör tomatsåsen. Detta gör så att köttbullarna drar ihop sig och blir lättare att arbeta med sen. 
 
Tyvärr glömde jag ta kort medan jag gjorde såsen. Men så här gör du: 
 
Värm en stor kastrull på medelhög värme, tillsätt olivolja och stek löken tills den är lite mjukare och fått lite färg ca 3 min, tillsätt sedan vitlök och stek ett tag till. Tillsätt tomater, chillisås, oregano och rött vin och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i ca 15 minuter eller tills såsen har reducerats. Smaka av med salt och svartpeppar. 
 
Lägg i köttbullarna i såsen, se till så alla täcks. Låt köttbullarna koka i såsen i ca 20 minuter till beroende på storlek. 
 
Ordning: 
Jag började med att göra pastadegen så den hann stå och vila i kylskåpet sen började jag på köttbullarna. Undertiden såsen stod och kokade började jag kavla ut pastan. När jag hade en liten degbit kvar att kavla ut stoppade jag ner köttbullarna i såsen och så fort jag hade skurit klart all pasta så stoppade jag ner den i pastavattnet. 
 
Sen dekorerade jag med basilikablad och lite parmesanost. 
 
Detta blev verkligen så gott! 
 
Allmänt, Recept | food, hemmagjord, italiensk, köttbullar, mat, pasta, recept | |
Upp